Кои са най-привлекателните сектори за кибератаки

Кибератаките през 2020 година са били насочени към няколко ключови индустрии, разкрива нов доклад на NTT. В него подробно се описва степента, до която глобалната „дестабилизация“ предоставя на кибер-нападателите възможности да натрупат парични „постижения“.


Най-често обект на прицел са били отрасли като здравеопазването, производството и финансовите услуги. При тях увеличението на атаките е съответно 200%, 300% и 53%. Тези три големи сектора са привлекли общо 62% от всички атаки, реализирани през 2020 г.


Удобни възможности

Атаки, специфични за дадени приложения, и кибер-нападения, прицелени към конкретни уеб приложения – това са областите, в които изследователите отчитат драстично нарастване. Обяснението е в стремежа на организациите да осигурят отдалечен достъп за служителите си чрез използване на различни клиентски портали.

Атаките от тази категория обхващат две трети от всички кибер-посегателства, според NTT. Цифрата се е удвоила през последните две години. Най-силно засегната е здравната индустрия.

 

Възход на крипто-копачите

Според доклада на NTT, крипто-копачките са най-често срещаният злонамерен софтуер в глобален мащаб. Използването на определени варианти като червеи и троянски коне не е изчезнало, то обаче е насочено срещу специфични индустрии.

Червеите се появяват по-често във финансовия и производствения сектор. Троянците с отдалечен достъп са по-разпространени в здравната индустрия. 

Крипто-копачите са най-популярни в образователния сектор, поради популяризирането на криптовалутите сред ученици, които използват незащитени инфраструктури.


https://technews.bg/article-134014.html

Източник и автор: TechNews.bg 


Запитай тук